Als iedereen een eigen stempotlood krijgt zouden er 75 extra bomen gekapt moeten worden

In maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Gemeenten en de overheid zijn momenteel druk bezig met de voorbereidingen om de verkiezingen veilig te organiseren in coronatijd. Zij staan voor een aantal grote uitdagingen, zoals het corona besmettingsrisico via stempotloden. Een aantal gemeenten geven daarom inwoners een eigen stempotlood, om dit voor heel Nederland te realiseren zullen zo’n 75 bomen gekapt moeten worden. THP biedt een milieuvriendelijkere optie: zij kunnen stempotloden desinfecteren met UV-C lichttechniek.

Dertien miljoen Nederlanders mogen in maart 2021 stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. De stempotloden worden tijdens de verkiezingsdagen door honderden mensen op een dag aangeraakt. Om het corona besmettingsrisico via stempotloden te verlagen, adviseert het RIVM stempotloden gedurende de dag te reinigen*.

Waarom geen eigen stempotlood?

Sommige gemeenten geven inwoners een eigen stempotlood. Als alle gemeenten in Nederland dit doen, zorgt dit voor een grote financiële en ecologische voetafdruk. Ruim 12.500.000 potloden worden dan extra ingekocht wat gelijk staat aan €1.500.000,-. Dat is 100 keer meer dan voorgaande jaren. Hiervoor worden 75 extra bomen gekapt die jaarlijks 1650 kilo CO2 absorberen. Deze CO2 opname kan gecompenseerd worden, maar hiervoor moeten bijna 300 jonge bomen worden geplant. De ecologische voetafdruk wordt nog groter als er gekeken wordt naar de energie die het kost om de potloden naar Nederland te halen, en binnen Nederland weer te distribueren naar de duizenden stemlocaties Naast het milieuaspect, krijgen de gemeenten te maken met logistieke problemen. De stemmers kunnen namelijk zelf kiezen bij welke stemlocatie ze gaan stemmen. Nathan Talahatu, woerdvoerder van THP licht toe: “Hoeveel potloden leg je waar neer? Dat is vooraf niet goed in te schatten. De keuze is dan: risico lopen op tekort aan potloden of iedere stemlocatie voorzien van honderden extra potloden wat zorgt voor nóg meer belasting van het milieu.”

Milieuvriendelijke en efficiënte oplossing: potloden desinfecteren met UV-C straling

Een milieuvriendelijkere, maar toch veilige optie is om de gebruikte stempotloden te desinfecteren met UV-C lichttechniek. Talahatu vervolgt: “Door bacteriën, schimmels en virussen bloot te stellen aan UV-C licht wordt 99.999% gedood. Deze techniek is wetenschappelijk onderbouwd. Ook het corona-virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, wordt geëlimineerd door UV-C straling.”

THP heeft UV-C lichttechniek verwerkt in een UV-C desinfectie box. Deze box kan op 20 stempotloden tegelijkertijd worden geplaatst om deze binnen 30 seconden te desinfecteren. THP hoopt meer gemeenten deze milieuvriendelijkere oplossing te kunnen aanbieden, zodat Nederland met een veilig gevoel kan gaan stemmen in maart.

Zie de video van de oplossing:

 

?