Hoe maak je een XBOX of PS4 controller schoon?

Klik hier om de Happy professionele reinigingsdoekjes te bestellen

XBOX Controller

PS4 Controller

Waarom uw controller schoonmaken?

Als een fanatiek gamer wordt de controller veel aangeraakt. U eet wat tijdens het gamen, vrienden komen langs om ook met de controller te spelen en wanneer het een spannend spel is krijgt u ook nog eens zweethanden! Dit zijn allemaal bronnen voor bacteriën en dat kan u ziek maken. Daarom is het belangrijk om de controllers regelmatig te reinigen. Zoals u gaat zien, hoeft dat niet lang te duren.

Voorzichtigheid is belangrijk

De controller is een gevoelige hardware. Dat houdt in dat het gevoelig is voor schade. Dit kan o.a. ontstaan door water, door een te harde borstel te gebruiken en door verstopping van zand en stof. Daarom is het belangrijk om tijdens het reinigen voorzichtig te zijn om schade te voorkomen.

Wat heeft u nodig?

 1. Zachte borstel
 2. Microvezeldoek*
 3. Reinigingsspray (of water)
 4. Glas met water en zeep
 5. Tandenstokers
 6. Wattenstaafje

* Microvezeldoeken worden ook wel wonderdoekjes genoemd omdat ze veel voordelen hebben ten opzichte van andere schoonmaakdoeken. Zo heeft u met microvezeldoeken veel minder kracht nodig omdat de microvezeldoek ook goed werkt bij een lage wrijfdruk. Daarnaast hoeft u geen schoonmaakmiddel te gebruiken (Microvezeldoeken werken al goed met alleen water – Wist u dat een microvezeldoek met water 99,9% van de bacteriën verwijderd?) of kunt u het gebruik van schoonmaakmiddelen sterk reduceren. Dat is handig want agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de hardware beschadigen. Microvezeldoeken zijn te koop bij bijna iedere supermarkt!

Let op!

– Gebruik nooit agressieve vloeibare reinigingsproducten voor het reinigen van de controller. Middelen zoals alcohol of chloor kunnen elektronische apparaten permanent beschadigen. Dus wees voorzichtig.

– Gebruik nooit een haardroger om het droogproces te versnellen. Hierdoor kan er vocht in de controller komen wat mogelijk schade oplevert.

Het stappenplan voor het reinigen van de controller

 1. Verwijder het vuil uit de gleuven van de controller met de tandenstoker
 2. Borstel het stof en vuil weg
 3. Reinig de joysticks met het wattenstaafje licht gedoopt in het water met zeep
 4. Maak de microvezel doek vochtig met de schoonmaak spray
 5. Veeg de controller schoon

Disclaimer: Er wordt gebruik gemaakt van kwetsbare apparatuur. De DIY video’s en geschreven tips op deze pagina zijn met zorg samengesteld. THP is niet verantwoordelijk voor eventuele schade. Raadpleeg bij twijfel over de wijze van de schoonmaak altijd de instructies van de fabrikant.

?