Hoe maak je een computermuis schoon?

Klik hier om de Happy professionele reinigingsdoekjes te bestellen

We weten allemaal dat ons toetsenbord niet de schoonste plek is die u zich kunt bedenken. Maar heeft u wel eens aan de muis gedacht? Een groot deel van de tijd ligt uw hand op de muis. En uw handen komen met veel vuile oppervlakken in aanraking. Dat maakt dat de muis net zo vies is als uw toetsenbord.

Zelf uw computermuis schoonmaken

Bij een laptop maken veel mensen gebruik van het touchpad. Maar er zijn ook mensen die een computermuis prettiger vinden werken. En zeker als u een vaste computer heeft, is de muis vaak een vast onderdeel van uw werkplek. Het is dus belangrijk om de muis regelmatig schoon te maken. Zo voorkomt u griep, verkoudheid en andere vervelende kwaaltjes waardoor u minder goed kunt functioneren. Dat is wel zo prettig. Hier leggen we uit hoe u het beste de computermuis schoon kunt maken.

Waarmee maakt u een computermuis schoon?

De materialen waarmee u de muis schoon maakt, heeft u mogelijk al in huis. U heeft hier namelijk geen ingewikkelde producten voor nodig. Om ons stappenplan te kunnen doorlopen heeft u het volgende nodig:

  • Microvezeldoek*
  • Plantenspuit
  • Tandenstokers

Als u alles bij de hand heeft dan kunt hieronder lezen wat de beste manier is om de muis schoon te maken.

* Microvezeldoeken worden ook wel wonderdoekjes genoemd omdat ze veel voordelen hebben ten opzichte van andere schoonmaakdoeken. Zo heeft u met microvezeldoeken veel minder kracht nodig omdat de microvezeldoek ook goed werkt bij een lage wrijfdruk. Daarnaast hoeft u geen schoonmaakmiddel te gebruiken (Microvezeldoeken werken al goed met alleen water – Wist u dat een microvezeldoek met water 99,9% van de bacteriën verwijderd?) of kunt u het gebruik van schoonmaakmiddelen sterk reduceren. Dat is handig want agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de hardware beschadigen. Microvezeldoeken zijn te koop bij bijna iedere supermarkt!

Zo houdt u de muis schoon

Als u de stappen hieronder volgt dan bent u verzekerd van een schone computermuis. Herhaal dit regelmatig, bij intensief gebruik liefst één of meerdere keren per week.

Stap 1:

Haal het snoer van de muis uit de computer of laptop.

Dit is belangrijk omdat vocht en elektriciteit niet samen gaan. U heeft dan kans op kortsluiting of u komt onder stroom te staan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Stap 2:

Pak een tandenstoker. Hiermee komt u heel gemakkelijk op plekken waar u normaal gesproken moeilijk bij komt. Met het puntje van de tandenstoker haalt u eenvoudig het vuil tussen de gleuven van de muis weg.

Stap 3:

Doe water in de plantenspuit. Spray het water op het microvezeldoekje en wrijf rustig over de muis. Maak het daarna droog met een papieren doekje. Zo verwijdert u alle bacteriën grondig. Spuit het water nooit rechtstreeks op de muis. En zorg dat het doekje niet te nat is. Het teveel aan vocht kan ervoor zorgen dat uw muis niet goed meer werkt.

– Maak de voetjes van de muis goed schoon. Hier kleeft veel stof aan.

– Maak het scrolwieltje ook goed schoon. Doe dit door te wrijven en te scrollen tegelijkertijd.

Waarom is het belangrijk om de muis schoon te maken? Ik kan toch ook een nieuwe kopen?

Een nieuwe muis is niet duur. Dus waarom zou u dan al die moeite doen om uw muis schoon te maken? Een nieuwe muis is immers zo gekocht? Dat leggen we u graag even uit.

We leven in een wereld waar steeds meer mensen bij komen. Al die mensen consumeren en laten daarmee een grote hoeveelheid afval achter. Als iedereen die een computermuis heeft ervoor kiest om hem weg te gooien in plaats van even schoon te maken, dan wordt die berg afval onnodig steeds groter. En dat is slecht voor ons milieu. Kies er daarom voor om uw muis regelmatig te reinigen. Daardoor gaat deze langer mee. Dat scheelt geld in uw portemonnee en u helpt zo het milieu te ontzien. Zo kunnen de generaties na ons ook nog van deze prachtige aardbol genieten.

Wat moet ik doen als mijn muis kapot is?

Is uw muis echt kapot of zo oud dat hij niet goed meer functioneert? Dan kunt u toch een nieuwe kopen en de oude wegdoen zonder het milieu te schaden. Dat kan door de muis te laten recyclen.

Steeds meer bedrijven dragen bij aan de circulaire economie. Zo verminderen ze het afval. En zorgen ervoor dat materialen hergebruikt kunnen worden. Bij meer dan 3.000 bouwmarkten, supermarkten en andere winkels staan inleverbakken waarin u uw computermuis kwijt kunt.

Disclaimer: Er wordt gebruik gemaakt van kwetsbare apparatuur. De DIY video’s en geschreven tips op deze pagina zijn met zorg samengesteld. THP is niet verantwoordelijk voor eventuele schade. Raadpleeg bij twijfel over de wijze van de schoonmaak altijd de instructies van de fabrikant.

Delen:
?