5 tips om 50 jaar lang gezond te werken

We moeten tegenwoordig allemaal langer werken. De pensioenleeftijd schuift steeds verder op. Wist u dat de meeste mensen zo’n 60% van hun leven besteden aan hun werk? Dat is al snel 50 jaar. Die 50 jaar kunnen we maar beter zo gezond mogelijk doorbrengen. Vooral op de werkplek in een kantoorruimte valt veel te winnen. Men […]

3 juli 2018

We moeten tegenwoordig allemaal langer werken. De pensioenleeftijd schuift steeds verder op. Wist u dat de meeste mensen zo’n 60% van hun leven besteden aan hun werk? Dat is al snel 50 jaar. Die 50 jaar kunnen we maar beter zo gezond mogelijk doorbrengen.

Vooral op de werkplek in een kantoorruimte valt veel te winnen. Men zit vaak langere tijd in een bepaalde houding en doet veel beeldschermwerk. Ook gezond eten schiet er door de drukte en stress vaak bij in. Bij steeds meer bedrijven staat gezond werken en leven bovenaan de agenda. Wij hebben 5 tips voor u voor een gezonde werkomgeving.

1. Verbeter het binnenklimaat van het kantoor met planten

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat planten belangrijk zijn voor een gezonde werkplek. Ze zuiveren de lucht en reguleren de luchtvochtigheid in de ruimte. Concreet betekent dat onder andere vermindering van oogirritatie met 52%, ademhalingsproblemen met 43% en hoofdpijn met 24%. Dat is dus zeker de moeite waard. Plaats daarom (vooral groene) planten op kantoor. Een richtlijn per persoon voor merkbaar resultaat: 3 Areca palmpjes, 6-8 plantjes van de sansevieria en 3 gerberaplantjes.

Planten gezonde werkplek

2. Zorg voor een ergonomisch verantwoorde werkplek

Lang zitten in een verkeerde houding kan veel schade aanrichten. Met ergonomische kantoormeubelen kunt u veel ellende voorkomen. Regel bijvoorbeeld bureaus die verstelbaar zijn naar stahoogte. Daarnaast zorgen deskbikes, zitballen en kniestoelen voor een actieve zithouding. Vaak worden deze middelen pas ingezet als er al klachten zijn. Dan loopt u achter de feiten aan. Neem daarom preventief actie. Hierdoor voorkomt u verzuim en blijven uw medewerkers gezond.

3. Bewegen tijdens het werk is belangrijk

Het lichaam van de mens is niet geëvolueerd sinds het ‘hunter-gatherer’ tijdperk waar jagen en voedsel verzamelen de dagelijkse bezigheid was. Ons lichaam is nog steeds ingesteld op een ritme waarop we veel rondlopen, veel bewegen en niet de hele dag zitten. Daarom moeten we bewust kiezen voor extra beweging. Dat kan al met hele kleine aanpassingen. Ga wandelen tijdens de lunch of vergader eens staand. Of loop eens naar een collega toe in plaats van hem/haar een e-mail te sturen of te bellen. Meer beweging en frisse lucht zijn goed voor de hersenen.

Bewegen op het werk

4. Een gezonde lunch op het werk loont

Medewerkers zijn gemiddeld 8 uur per dag aanwezig op kantoor. Als werkgever heeft u alle mogelijkheden om een gezond voedingspatroon te stimuleren. Gezonde voeding houdt uw medewerkers fit. Hierdoor voelen ze zich beter, zijn minder vaak ziek en hun prestaties gaan omhoog. Zorg daarom voor lekkere, gezonde voeding en maak dit goedkoper dan ongezonde voeding. Ruim 60% van de werkenden zou kiezen voor gezonde voeding als dit op te het werk te krijgen is.

5. Gezond werken op een schone werkplek is onmisbaar

Met de flexplekken van tegenwoordig is overdracht van virussen en bacteriën zo gebeurd. Voor u het weet is de ene na de andere collega ziek thuis. Zorg daarom voor hygiënische werkplekken. Echter moeten we niet doorslaan in hygiënemaatregelen. Bij overmatig gebruik van bijvoorbeeld desinfectiedoekjes en desinfectiegels, bouwen we geen weerstand meer op tegen bacteriën en virussen. Zorg daarom ook voor een goed hygiëneplan. De gratis Werkplekcheck kan u hierbij helpen.

Gratis Werkplekcheck

De Werkplekcheck laat zien hoe het met de hygiëne van de werkplekken bij u gesteld is. U krijgt professioneel advies hoe u de werkplekken het hele jaar door hygiënisch schoon kunt houden. Ook een communicatieplan richting uw medewerkers over persoonlijke hygiëne is een onderdeel van het advies. De Werkplekcheck is geheel gratis

 

Delen:
?