5 moderne tools voor meer productiviteit op de werkplek

7 augustus 2019

Meer productiviteit is altijd welkom. In dit artikel bespreken we vijf online tools die je direct kunt inzetten om je productiviteit te verhogen. Wij raden je aan om de tool(s) te kiezen die jouw het meest aanspreken.

1. Forest

Je mobiel kan een grote afleider zijn tijdens het werk. Volgens Cal Newport (onderzoeker aan Georgetown University) is deepwork één van de belangrijkste skills die je kunt leren in je carrière. Het is een flow state waarin je geconcentreerd aan het werken bent. De app Forest helpt hierbij. Je stelt een tijd in waarin je aan één stuk door wilt werken (bijv. 50 minuten) en tijdens deze tijd mag je niet de app verlaten. Als het je lukt om 50 minuten geconcentreerd te werken dan is er aan het einde een mooie boom gegroeid in de app. Maar als je de app hebt verlaten, dan sterft de boom. Dit is een beloningsysteem dat gek genoeg werkt omdat je graag een bos vol bloeiende bomen wilt hebben, iets dat jouw productiviteit positief reflecteert.

2. Schermtijd

Op de iPhones, iPads,  MacBooks en iMacs is er sinds iOS 12 de functie schermtijd verschenen.

Dit is een handige functie waarop je jouw schermtijd kunt tracken. Je kunt dan precies per app zien hoelang je het gebruikt en het mooie is dat je ook tijdkaders kunt instellen voor elke app. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je YouTube maar 30 minuten mag kijken per dag, dat je niet langer dan 1 uur mag surfen op het web en dat je maar 20 minuten spelletjes mag doen. Op deze manier minimaliseer je jouw mobiele gebruik en zo blijft er meer tijd over voor de écht belangrijke taken op het werk.

3. Pocket

Tijdens het werken surf je regelmatig het internet af. Je klikt soms even snel op LinkedIn, op het artikel dat je graag wilt lezen of op die nieuwe website van de concurrent die je nog even wilt bekijken. Dit leidt je vaak af van het werk. Via de app Pocket kun je gemakkelijk interssante sites, video’s, artikelen en sociale media posts opslaan en later terug bekijken.

4. All-in met het Google of Apple eco-systeem

Zowel Google als Apple doen hun best om een eco-systeem te creëren waarin alles verbonden is. Veel mensen gebruiken een mix van Google apps en Apple apps; zoals de kalender van Apple en het mailsysteem (Gmail) van Google. Wij raden je aan om één eco-systeem te kiezen en hier alles mee te doen. Op deze manier staan al je berichten, e-mails, notities, foto’s, afspraken, bestanden en presentaties in één cloud die gesychroniseerd wordt over al je devices. Je kunt dan sneller van device naar device werken wat een hoop tijd zal schelen.

5. f.lux

F.lux is een programma die je gratis en veilig kunt downloaden op je computer. Het is vooral een handige functie voor als je thuis verder werkt in de avonduren. Je lichaam moet ’s avonds melatonine (het slaaphormoon) aanmaken om moe te worden. Echter zorgt het blauwe licht van je computerscherm ervoor dat je hersenen nog denken dat het dag is. Hierdoor wordt er minder tot geen melatonine aangemaakt, wat ervoor kan zorgen dat je moeilijker in slaap komt. F.lux zorgt ervoor dat er een oranje/gele gloed over je beeldscherm komt wanneer de zon onder gaat. Hierdoor kun je ’s avonds op een natuurlijke wijze afbouwen en toch nog die laatste taak voor je werk afronden.

Delen:
?