De optimale werkplek voor de thuiswerkende ZZP’er

11 maart 2019

Als ZZP’er bent u eigen baas. Er is dus geen werkgever die u voorziet van een goede werkplek. U bepaalt zelf waar u werkt. Maar als ZZP’er bent u er ook verantwoordelijk voor dat u goed werk levert. Daarnaast moet u zorgen dat u gezond en fit blijft. Want als u ziek bent kunt u niet werken. En dan heeft u geen inkomen. Een goede werkplek kan eraan bijdragen dat u optimaal presteert en dat u niet ziek wordt. Hoe u dat doet, vertellen we u graag.

Clean Desk Policy

Bij veel bedrijven hanteert men een Clean Desk Policy. Dat betekent vaak dat er aan het einde van de werkdag alleen een computer en een telefoon op het bureau te vinden zijn. Dit kunt u ook toepassen op uw thuiswerkplek. Het heeft namelijk een aantal voordelen:

  • Met een clean desk bent u productiever. Alles is overzichtelijk opgeborgen, u verliest geen tijd met het zoeken naar documenten.
  • Ook bent u creatiever als uw werkplek opgeruimd is. En u kunt zich beter concentreren. U wordt niet afgeleid door alles wat er op uw bureau ligt.
  • Clean Desk betekent niet alleen opgeruimd, maar ook schoon. Een schone werkplek nodigt uit tot werken. En het is hygiënisch. Zo wordt u minder snel ziek. Vergeet bij het schoonmaken ook uw hardware niet. Uw toetsenbord en muis zitten vaak vol met bacteriën.

Meer over de Clean Desk Policy leest u hier.

Voorkom rug-, nek- en armklachten

Minstens net zo belangrijk is een goede instelling van uw beeldscherm, stoel en bureau. Een verkeerde zithouding zorgt op termijn voor lichamelijke klachten. Uw nek, rug en armen zijn gebaad bij een goede, ontspannen houding en voldoende ondersteuning. Ook regelmatig bewegen is belangrijk. Lang in één houding zitten zorgt voor stramme en stijve spieren. En dat werkt een stuk minder prettig. Sta daarom regelmatig even op, loop een blokje om of doe wat oefeningen.

Stappenplan voor een optimale werkplek

Om u te helpen zetten we alles overzichtelijk voor u op een rijtje. Een stappenplan dat u dagelijks aan het einde van uw werkdag kunt uitvoeren. Zo heeft u gegarandeerd een frisse werkplek die speciaal is afgesteld op uw lichaam en behoeftes. Zodat u de volgende dag direct aan de slag kunt en geen wilskracht verliest aan nutteloze werkzaamheden.

Orde in uw computer

Bent u klaar met werken? Zorg dan dat alles in uw computer overzichtelijk is opgeslagen. Stel uzelf de volgende vragen:

  1. Zijn alle facturen, papieren en brieven gescand en opgeslagen in hun bijbehorende map?
  2. Zijn alle mails die ik vandaag wilde beantwoorden beantwoord?
  3. Zijn alle online taken die ik vandaag wilde afronden voltooid? En zo niet, wanneer kan ik die inplannen?
  4. Zijn alle andere werkzaamheden goed ingepland in uw agenda?

Orde op uw werkplek

  1. Opruimen

Wat ligt er nog op uw bureau? Ruim uw bureau op en zorg dat alles een plek heeft. Dit zorgt voor meer productiviteit, creativiteit en geeft energie om de volgende dag weer fris aan het werk te gaan.

  1. Schoonmaken

Is uw werkplek schoon? Of het nu gaat om uw laptop, smartphone of vaste computer: schone apparatuur werkt toch het prettigst. En het zorgt ervoor dat u niet ziek wordt van de bacteriën die zich nestelen op uw apparatuur. Wij hebben voor u een hele serie handige tips op een rijtje gezet om uw hardware schoon te houden. Zorg altijd voor een milde reiniging en pas op met alcohol. Zo houdt u uw apparatuur schoon en netjes.

Bekijk schoonmaaktips

  1. Set-up en beweging

Staan uw bureau, stoel en beeldscherm nog goed afgesteld? Een goede stand is heel belangrijk om lichamelijke problemen te voorkomen. Wissel uw zittende werkhouding vooral ook af met beweging. Of misschien zelfs met een staande werkplek. Uw bloed blijft stromen, uw spieren zijn er blij mee en u houdt langer een energiek en fit gevoel.

Delen: